Köttskatt krävs för att minska köttkonsumtionen

Ekonomiska styrmedel fungerar i praktiken. Det räcker inte med bara information. Det gäller förbrukningen av tobak, alkohol och bensin. Och det gäller givetvis också konsumtionen av kött.

Information om att kött är skadligt finns i överflöd. Världscancerfonden vill minska köttkonsumtionen och avråder kraftfulltfrån konsumtion av alla processade charkvaror. FN larmar om att köttkonsumtionen orsakar en rad mycket allvarliga miljöproblem. Exempelvis utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och föroreningar.

En färsk undersökning visar att fyra av fem svenskar inte vill äta mindre kött trots att många vet att kött påverkar miljön negativt. Köttkonsumtionen per person ökar för varje år som går. Förra året ökade konsumtionen av nöt- och fläskkött med tre procent enligt en ny rapport från Jordbruksverket.

I Danmark har politikerna förstått att det krävs ekonomiska styrmedel för att minska köttkonsumtionen. Folketinget, Danmarks parlament, har beslutat att införa en hälsoskatt på mättat fett, från och med den 1 oktober 2011. Den nya köttskatten innebär att kött- och mejeriprodukterbeskattas med 16 danska kronor per kilo mättat fett.

Kan Danmark med sin enorma djurindustri införa en köttskatt, borde rimligen Sverige också kunna göra det. Svensk mat- och miljöinformation har startat en namninsamling för att även Sverige ska införa en köttskatt. Skriv gärna under den här!


Kommentera