Köttfri jul främjar fred på jorden

I år firar jag en köttfri jul för fred på jorden mellan människorna, djuren och naturen.

Jag skippar köttet i solidaritet med dem som står utanför i kylan. Nästan en miljard människor hungrar i dag på vårt klot, deras mat blir foder åt kor, höns och grisar. Och även hos oss blir det fler som inte har råd. Några kan inte äta kött av politiska eller religiösa skäl och andra sörjer över den döda julgrisen med äpplet i mun. Julen ska vara till glädje och välsignelse för samtliga och alla ska kunna vara med.

Jag skippar köttet för att jag anar vad som pågår i källaren. Där finns många stackars familjer och individer, vi inte ser och inte hör, som på rad leds fram till slaktbänken för att bli skinka, köttbullar och pastej. Men Jesus föddes i ett enkelt stall omgiven av djur: några får, getter och lamm samt en åsna och en ko. Det glada julevangeliet gäller även djuren.

Jag skippar köttet för att jorden har feber. Köttindustrin spyr ut växthusgaser från stinkande sjöar av gödsel, miljarder pruttande och rapande kor samt skövlade skogar som blivit foderodlingar och betesmarker. Vi är på väg mot 4 grader ökad värme enligt Världsbankens senaste klimatrapport. Då blir det extremväder, värmeböljor, stigande havsnivåer, översvämningar och människor kommer att dö.

I år firar jag en köttfri jul och tänder ett ljus för kärleken, tron och hoppet som lyser i det iskalla vintermörkret. Jag hoppas att du också gör det.


Kommentera